Menu

Grönsaksbuljong är ett bättre alternativ på många sätt

Buljonger och fonder finns det mycket av på marknaden, detta blir man snabbt medveten om när man besöker en livsmedelsbutik. Trots allt finns det knappast något bättre och effektivare sätt att smaksätta en maträtt på. Beroende på vad för typ av bas man vill ha i sin anrättning, finns det buljonger som baseras på kyckling, fisk och kött – samt på grönsaker. En buljong går förstås alldeles utmärkt att göra själv, men då det finns så goda varianter att köpa idag finns det knappast någon anledning om man inte skulle råka ha mycket gott om tid över.

Varför grönsaksbuljong?

Det som gör grönsaksbuljong till en så effektiv och mångsidig smaksgrönsaksbuljongättare är att den ger en arom av örter. På så sätt passar den till en mängd olika maträtter. Gott är exempelvis att koka upp vatten och grönsaksbuljong för att sedan använda till att koka bulgur, couscous eller matvete i. Man behöver då inte salta vattnet ytterligare, utan det räcker gott med buljongen. Detta ger en riktigt mustig smak som sätter prägel på hela maträtten. En grönsaksbuljong kan också med fördel användas som en enkel soppa, där man tillsammans med vatten och buljong kokar morötter, blomkål, purjolök och andra goda grönsaker. Eller varför inte använda den som smaksättare i en krämig risotto eller i en eldig gazpacho?

Det som gör grönsaksbuljong till ett bättre alternativ än andra buljonger är att den passar alla, oavsett om du är vegetarian eller inte. Den går också att använda på fler sätt än andra buljongvarianter, tack vare att smaken gör den till en ”allround” variant. Använd allra helst en ekologisk och kravmärkt grönsaksbuljong, så stödjer du inte bara en bussigare matkultur utan får samtidigt en mycket mera välsmakande rätt som bonus. Har du inte upptäckt vad grönsaksbuljong kan göra för din matlagning ännu, så är det hög tid – du kommer garanterat få en ny favorit.