Menu

Sveriges mästerkock

Har du någon gång velat tävla i matlagning och samtidigt bedömas av framstående kockar? Detta är nämligen vad Sveriges mästerkock handlar om – tävlingen som tagit den svenska befolkningen med storm. Det finns ett enormt intresse för matlagning idag, vilket inte minst syns på tv-tablån. De flesta kanaler har någon form av matlagningsprogram och flera av dessa kombinerar just mat med tävling. Det är helt enkelt så att tävlingar fascinerar väldigt många och när det dessutom kombineras med mat blir det en oslagbar kombination. Programidén bakom Sveriges mästerkock finns över hela världen och det är många länder som har din variant av programmet.

Hur blir man mästerkock?

Sveriges mästerkock går ut på att finna den allra bästa kocken ur en stor mängd deltagare. De första avsnitten i serien går ut på att hålla uttagningar på en rad olika platser, där många får chansen att ge prov på sina matlagningskonster. Av alla dessa deltagare väljs sedan ett antal ut av juryn som får gå vidare med chans att bli mästerkock. Till slut har man fått fram ett visst antal deltagare, som vi kommer få följa genom programserien. Programmet består av utslagstävlingar inom en rad olika områden, där deltagarnas kreativitet prövas. mästerkock Uppgifterna är högst varierande i Sveriges mästerkock: ibland ska man baka en tårta, ibland rensa och tillaga fisk och ibland på fri hand tillaga något utifrån vissa ingredienser. Det förekommer också att man som gruppuppgift får tillaga en hel middag åt ett större eller mindre sällskap.

Allt eftersom försvinner deltagarna ur programmet och till slut har man en final mellan de två sista deltagarna. Detta är oerhört spännande och man verkligen ser hur mycket känslor som ligger bakom. Flera av de som vunnit Sveriges mästerkock genom åren har gått vidare i restaurangbranschen – det är ju trots allt en enastående merit att delta – och somliga har givit ut böcker om matlagning. Det kanske är din tur att delta nästa gång?